tirsdag 26. januar 2010

The Story of HipHop

Med tanke på at HipHop er mitt hjerte nært, så tenkte jeg at jeg skulle lese meg opp på litt historie og dele dette med dere :)
La oss starte med skaperen av det hele:



DJ Kool Herc (Clive Campbell) blir ofte omtalt som Gudfaren til Hip Hop.

Han ble født i Kingston på Jamaice i 1955 men flyttet senere til Bronx i New York. Her arrangerte han "block parties" som fort ble populære.
Han ga plass i sangene han spilte til små breaks hvor B-Boysa kunne breake.
Dette er et av de karakteristiske trekkene til Herc.
Herc var også skaperen av rapgruppa Kool Herc and The Herculoids.







Hip hop oppstod på midten 1970-tallet da blokk fester begynte å bli en vanlig ting i New York. Festene ble ofte ledsaget av musikk spilt av Dj'er som isolerte de mest intense bruddstykkene av funk, soul og disco låter for å skape stemning blant publikum.

DJ Cool Herc var som sagt den personen som oppfant denne tekniken, og han gjorde det for første gang i 1974 på søsterens bursdagsfest.
En MC'ens sin rolle på den tiden var opprinnelig å annonsere musikk og andre fester via lydanlegget, og å oppholde publikumets engasjament.
Fra å snakke mellom og over sangene, komme med danseoppfordringer, hilse til diverse folk i publikum, fortelle vitser og fortellinger, ble MC'ing etterhvert mer stilisert, og ble senere en stor del av det vi i dag kaller
hiphop. 


Hip hop ble ikke regnet som en musikk sjanger før i 1984 når Run DMC gjor stor suksess med deres første album.
På 90 tallet, vokste gangsta rap frem som en ny og dominerende musikksjanger, og bragte betydelig kontrovers til den offentlige scene på grunn av tekstinnholdet. Og vi fikk artister som Tupac Amaru Shakur (min personlige favoritt), Notorious B.I.G, Wu-Tang Clan, Eazy E, Ice T og mange fler..



(hadde ikke sagt neitakk til han!)



Man har også flere undersjangrer til HipHop... for at dette ikke skal bli århundrets lengste innlegg, så får dere en kort oppsummering av de forskjellige sjangrene:

Pop-Rap:  en form for hip hop med pop inspirerte tekster. Denne formen for hip hop ble populær fordi den hadde radio vennlige tekster.


Grime: en form for hip hop som stammer fra London, hvor det fortsatt er mest aktivt, fra rundt år 2000. Produksjonene kjennetegnes ofte ved at de har et tempo rundt 140 BPM, har mørke basslinjer og ofte et komplekst sammensatt lydbilde.

Rap Core: Rapcore er en form for hip hop der elementer fra Metal og Rock blir blandet inn. (feks. Linkin park, Rage Against tha Machine, og Korn)




Vel, det var det jeg hadde å komme med denne gangen!
Neste innlegg blir om dansesjangrene rundt hip hop, men her er en liten smakebit ;)








3 kommentarer:

  1. Kult! I've learned something today :)

    Dette innlegget kunne vel vært 1000000 ord langt uten at du hadde fått dekt alt.

    SvarSlett
  2. hehe, ja det e sant :)
    Blei jo sittende og lese og gjør research i en time før e begynte å blogge :p

    SvarSlett
  3. Så UTROLIG kult bilde du har på headeren din!

    SvarSlett